პაჩული

პაჩული (Pogostemon Cablin) Lamiaceae/Labiatae ოჯახი

გადასამუშავებლად გამოყენებული მცენარის ნაწილები: გამხმარი ფოთლები და ყლორტები.

მიღებული ნედლეულის სახეები: ეთერზეთი, აბსოლუტური, რეზინოიდი.

მომზადების მეთოდები: ორთქლით დისტილაცია, მოლეკულური დისტილაცია

ყნოსვის ჯგუფი: მერქნიანი

პოზიცია ოლფაქტორულ პირამიდაში: შუა და საბაზისო ნოტები საწყის ფაზაში შესაძლო არსებობით.

პაჩული არის ერთ-ერთი მთავარი ინგრედიენტი, რომელიც გამოიყენება უძველესი დროიდან საკმევლისა და პარფიუმერიის შესაქმნელად. დღეს პაჩული გამონაკლისის გარეშე გამოიყენება სუნამოების თითქმის ყველა ჟანრში. პაჩულის ეთერზეთს აქვს ძლიერი და ძალიან მრავალფეროვანი ყნოსვის პროფილი, ძირითადი მახასიათებლებით. გეოგრაფიული და ტექნოლოგიური მახასიათებლების მიხედვით ძირითად მახასიათებლებს შეიძლება დაემატოს ბალახიანობა, შოკოლადიანობა, კვამლიანობა, ტყავიანობა, ბალზამურობა, და ზედა ნოტებში მსუბუქი ყვავილობაც კი. თანამედროვე ტექნოლოგიების წყალობით, მწარმოებლებმა ისწავლეს მიღებული ნედლეულის ყნოსვის მახასიათებლების კორექტირება და არომატის არასასურველი ასპექტებისგან თავის დაღწევა, ასევე სინთეზური ანალოგების შექმნა. მაგალითად, პაჩულის ზეთში ნაპოვნი სექსვიტერპენებისა და ალკოჰოლების ნარევს, რომელიც ცნობილია როგორც Clearwood Firmenich, აქვს გამჭვირვალე, ხის პაჩულის არომატი, მოკლებულია კამფორის, მცენარეული, კვამლისა და ყვავილების ტონებს. დახვეწილი არომატული სტრუქტურის წყალობით, იგი ფართოდ გამოიყენება სუფთა, აქვატიკურ და ყვავილოვან სუნამოებში, სადაც საჭიროა ხის საბაზისო ნოტი, რომელიც არ ამძიმებს კომპოზიციას და არ ქმნის კონოტაციებს აღმოსავლური მიმართულებით. მას შემდეგ, რაც IFRA-მ შეზღუდა ბუნებრივი მუხის ხავსის გამოყენება, პაჩულიმ შეცვალა იგი ჩიპრე კონსტრუქციებში, რითაც შეიცვალა თანამედროვე ჩიპრეს სახე. პაჩულის აბსოლუტის სურნელი დიდად არ განსხვავდება ეთერზეთისგან, მაგრამ აქვს უფრო გამოხატული ბალზამური და ნაკლებად გამოხატული მცენარეული ტონები. პაჩული ერთ-ერთი იმ ინგრედიენტია, რომელიც დროთა განმავლობაში აუმჯობესებს მის პარფიუმერულ მახასიათებლებს. რაც უფრო დიდხანს მწიფდება ნედლეული, მით უფრო მდიდარი და ღრმა ხდება მისი სუნი. პაჩულის ზეთს შეიძლება ჰქონდეს ფერი ღია ყვითელიდან ყავისფერამდე, ხოლო მოლეკულური დისტილაციით მიღებულ აბსოლუტურებს შეიძლება საერთოდ არ ჰქონდეს ფერი. პაჩულის სუნამოები ძალიან პოპულარულია ნიშების პარფიუმერიის სეგმენტში.