
პარფიუმერული კომპოზიციის ნოტა: პაჩული
პაჩული არის ერთ-ერთი მთავარი ინგრედიენტი, რომელიც გამოიყენება უძველესი დროიდან საკმევლისა და პარფიუმერიის შესაქმნელად. დღეს პაჩული გამონაკლისის გარეშე გამოიყენება სუნამოების თითქმის ყველა ჟანრში.
პაჩულის ეთერზეთს აქვს ძლიერი და მრავალფეროვანი ყნოსვის პროფილი, ძირითადი მახასიათებლებით, მათ შორის მერქნის, მიწიანობის, ტენიანობის. გეოგრაფიული და ტექნოლოგიური მახასიათებლებიდან გამომდინარე, ძირითად მახასიათებლებს შეიძლება დაემატოს ბალახიანობა, შოკოლადისფერი, კვამლიანობა, ტყავისფერი, ბალზამური.
მაგალითად, პაჩულის ზეთში ნაპოვნი სესკვიტერპენებისა და ალკოჰოლების ნარევს, რომელიც ცნობილია როგორც Clearwood Firmenich, აქვს გამჭვირვალე, ხისებრი პაჩულის სურნელი, რომელიც არ შეიცავს ქაფურის, მცენარეული, კვამლისა და ყვავილების ტონებს. დახვეწილი არომატული სტრუქტურის წყალობით, იგი ფართოდ გამოიყენება სუფთა, წყლის და ყვავილოვანი სუნამოებში, სადაც საჭიროა ხის ძირითადი ნოტები კომპოზიციის დამძიმების ან აღმოსავლური კონოტაციების შექმნის გარეშე.
პაჩულის აბსოლუტის სურნელი დიდად არ განსხვავდება ეთერზეთისგან, მაგრამ აქვს უფრო გამოხატული ბალზამური და ნაკლებად გამოხატული მცენარეული ტონები. პაჩული ერთ-ერთი იმ ინგრედიენტთაგანია, რომელიც დროთა განმავლობაში აუმჯობესებს მის პარფიუმერულ თვისებებს. რაც უფრო დიდხანს მწიფდება ნედლეული, მით უფრო მდიდარი და ღრმა ხდება მისი არომატი.